събота, 18 ноември 2017 г.

Италианските езера - Част III Езерото Маджоре


С този пътепис за прекрасното езеро Маджоре ще завърша разказа си за живописните италиански езера. Вече писах за езерото Гарда с внушителната крепост на градчето Сирмионе ето тук, а също и за езерото Комо с потъналия в цветя Беладжо и градините на вила Мелци ето тук. Разказвам за езерата хронологично в реда, в който ги посетихме, но в тази последователност има и известна възходяща градация, защото именно езерото Маджоре ме впечатли най-силно и с най-голям ентусиазъм бих го посетила отново.


Първи поглед към Боромеовите острови още по пътя
Езерото е заобиколено от високи планини
На кея в очакване на корабче до Боромеовите острови

Езерото Маджоре е второ по големина в Италия след вече споменатото езеро Гарда и се намира в северната част на страната, като част от него навлиза в Швейцария. Районът е бил обитаван още в праисторически времена, като първите открити селища датират от Медната епоха. Областта е била във властта последователно на лигурите, келтите и римляните, а по-късно е управлявана от знатните родове Дела Торе, Висконти, Боромео и впоследствие от Хабсбургите. Климатът е мек средиземноморски, което обуславя пищната растителност и възможността в района да виреят много редки и тропически видове. Нeслучайно отново основни туристически забележителности в програмата ни бяха красиви ботанически градини.

Около езерото има много красиви луксозни вили, които наподобяват модерни замъци...
... или имат романтична старинна украса.
Изола Бела - най-внушителният от Боромеовите острови

Програмата ни край езерото Маджоре се състоеше от посещение на известните Боромеови острови - основна туристическа забележителност, която привлича хиляди туристи. Това е група от три малки острова и още две съвсем мънички островчета, които се намират в западната част на езерото близо до град Стреза. За да стигнете до островите, трябва да се договорите с някои от местните, който да ви закара с лодка или корабче, а след това да дойде да ви вземе обратно. Разбира се, има много възможности според големината на групата и желанията на туристите.

Изола Бела вдясно и Изола дей Пескатори в далечината напред
Подредените на нива градини на Изола Бела

Изола Бела за мен е най-забележителният в цялата група. Името му означава "красивият остров". До 1632 г. той е бил само гола скала с малко рибарско селище, но след това граф Карло Трети от рода Боромео започва строителството на дворец, който посвещава на съпругата си Изабела и от там впоследствие идва и името на острова. Градините са завършени няколко десетилетия по-късно, а мястото добива широка известност и бива посещавано от прочути за времето си хора от аристокрацията. Сред бележитите посетители са Наполеон и съпругата му Джозефина.


Днес на острова можете да разгледате богато обзаведения бароков дворец и пищно украсените градини, преливащи от март до октомври от зеленина и цветя във всички цветове, които можете да си представите. Една от огромните скулптурни групи, която съдържа много статуи и няколко огромни бели скулптури на миди, е овенчана с еднорог - символът на рода Боромео.

Помещенията на двореца са обзаведени с типичните за епохата разкош, десетки картини във внушителни рамки, позлата, венецианско стъкло и орнаменти. Заслужава си да се разгледат, макар че ако имате опит с дворци, вероятно ще се слеят със спомените ви за много други подобни. Една от залите е наречена на Напоеон, който някога е нощувал в нея.

Внушителната скулптурна група с еднорога на върха

Повече ме впечатлиха шест зали с облицовани в мрамор и вулканичен камък стени, които напомнят пещери на дъното на морето. Подът, стените и тавана са покрити с изящни мозайки, които създават именно такова усещане, а освен това през летните горещини са били изпълнени с приятна прохлада. От вътрешността на двореца и "пещерите" нямам снимки, но ако попаднете в района на езерото, непременно отидете да ги разгледате!

В градините ще се загубите в поредица от скулптури, обелиски, стълбища и фонтани. Преобладаваща тема в архитектурните детайли е морското дъно. Една от колоритните добавки към атмосферата са специалните чисто бели пауни, които се разхождат спокойно  сред зеленината, а посетителите ги дебнат да разтворят пищните си опашки. Успяхме да хванем един от пауните, когато се напери, но за жалост се оказа доста оскубан.

Един от белите поуни показва не чак толкова внушителното си оперение...
...втори се разхожда сред снежнобелите като самия него цветове...
...а трети се опитва да поспи, въпреки досадните туристи.

Изола Мадре или "островът майка" е най-големият от трите и  може да се похвали с не по-малко красива градина, но този път направена в английски стил. Там всичко изглеждаше някак по-подредено, геометрично и класифицирано. Дърветата и цветята имаха табелки, а дворецът беше значително по-семпъл откъм разкош. Видяхме и няколко композиции с модерно изкуство - скулптурна група на глутница кучета и някакво странно червено съоръжение, което приличаше на въртележка. В градините ме впечатли огромна цъфнала магнолия и няколко езерца с водни лилии. И на този остров сред цветята обикаляха екзотични птици като фазани и папагали, но този път пауните бяха от по-популярния разноцветен вид, познат и у нас.


Третият по-голям остров Изола дей Пескатори се заема от рибарско селище, които видяхме отдалече, но така и не отидохме до там. Той е бил заселен най-рано, а името му, както може би вече се досещате, означава "островът на рибарите". Застроен е с еднотипни дву- и триетажни къщи, а над тях се извисява камбанарията на църквата "Св. Виктор", построена през XI в.

Изола дей Пескатори

Към Боромеовите острови също така се включва скалата Малгера, която можете да видите между Изола Бела и Изола Мадре. Тя е съвсем малка, необитаема и покрита с храсти, като на нея се намирал малък плаж. Петият елемент от групата  е островчето Сан Джовани, което се намира на известно разстояние на север. Там някога е имало параклис на Архангел Михаил, а след като родът Боромео успява да го вземе във властта си през XVII в. построява там... дворец и градини, какво друго!

Ако тръгнете на пътешествие в северните части на Италия, отделете няколко дни за обиколка на езерата и посетете Боромеовите острови лично, защото снимките и моите думи не могат да предадат напълно очарованието на мястото. Ще завърша този пътепис с още няколко снимки на обитателите на градините на Изола Мадре.


3 коментара:

  1. Красота....., представена и описана по един невероятен начин, от "майстора" на пътеписите Красимира Стоева.
    Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря. Мястото е много хубаво и няма нужда от реклама, както се казва :)

    ОтговорИзтриване
  3. По кое време на годината ходихте и с коя агенция или самостоятелно?

    ОтговорИзтриване