сряда, 27 септември 2017 г.

Италианските езера - част II Комо и Беладжо


Езерото Комо е третото по големина в Италия след езерото Гарда, за което вече писах ето тук, и езерото Маджоре, за което можете да прочетете ето тук. Посетих ги последователно по време на една ескурзия, за чиято организация няма да пиша повече. Важното е, че пътуването ми напълни очите с прекрасни гледки и ме зареди с ведро настроение. След време остават само хубавите спомени и тъкмо тях бих искала да споделя в този пътепис.



По пътя край езерото Комо
Идилия край езерото Комо

Езерото Комо е много живописно и някои туристически агенции дори го наричат най-красивото в Италия. По този въпрос може да се спори, но ще ви оставя сами да прецените по пейзажите, които ще споделя с вас, или най-добре като посетите италианските езера лично, което горещо ви препоръчвам и пожелавам. Смятам да наблегна именно на снимките, защото е трудно да се опишат с думи зелените планини издигащи се над бистрата езерна вода, пищните градини, алеите с разцъфнали дървета, тесните романтични улички и всички останали прелести на богатите вили и малките градчета край Комо. Още Стендал е написал през 1917 г.: "Нищо не може да се сравни с очарованието на тези жарки дни, прекарани край езерата на Милано".

Една от вилите край езерото, която снимах от пътя
Зачудих се как номера 27 и 37 са се озовали един до друг... при това изработени в толкова различен стил.

Езерото Комо или Ларио, както е официалното му латинско название, се намира в областта Ломбардия на около четиридесет километра от Милано и съвсем близо до границата с Швейцария. То има ледников произход и е най-дълбокото езеро в Европа. Състои се от три ръкава, които се казват Комо, Леко и Колико, и прилича на обърната буква "У". От всички страни езерото е заобиколено от величествени планини, а основната река, която го захранва, е Ада.

Комо е известно с вилите по бреговете си още от времето на Плиний Млади. Благоприятният мек климат позволява отглеждането на пищна и разнообразна растителност, така че обикновено вилите имат разкошни градини, в които виреят и тропически видове. Днес богатите жители на Милано имат вили по бреговете на езерото, а също така в малките романтични градчета се стичат туристи от цял свят, за да се насладят на красотата на природата.

Любопитни факти от света на киното са, че край езерото Комо е снимана голяма част от филма за Джеймс Бонд от 2006 г. - "Казино Роял", а сцените от планетата Набу от втората част на "Междузвездни войни" са заснети в една от крайбрежните вили, която обаче не беше включена в програмата ни. Говори се, че Джордж Клуни също има къща край езерото Комо.

Не успях да се въздържа да снимам тази избуяла растителност по фасадата на къщата

В течение на векове още от XIV в. езерото Комо е било известно с производството на висококачествена коприна и все още край него се произвеждат 80% от коприната в Европа. Днес обаче, както можете да се досетите, туризмът също е сред основните поминъци на местното население. 

Ако посетите езерото Комо, горещо препоръчвам да се повозите с корабче или ферибот. Така ще имате възможност да разгледате някои от прекрасните вили по бреговете и живописните малки пристанища. Ето и снимки от моето пътешествие по вода по езерото:



Първата ни и основна спирка на езерото Комо беше градчето Беладжо, което се намира на врязана навътре във водата суша, там където се срещат двата ръкава Комо и Леко. Наричат Беладжо "перлата на Комо" и той несъмнено заслужава името си. Още отдалеч градът е като нарисуван на пощенска картичка - ярък и разноцветен, изпълнен с зеленина, цветя и оживление. Крайбрежната алея е оформена като градина, разцъфнала във всички цветове и е може би най-колоритното място, което съм посещавала в Италия.


Не разполагахме с много време за разходка в Беладжо, но успяхме да усетим духа му. Все пак този район е по-интересен със своята природа и романтична атмосфера, а не толкова с богатата древна история и културни ценности. Не че ги няма и тях, тъкмо напротив, но за мен този ден е свързан главно с разцъфналите дървета, свежата зеленина, разноцветните къщи и белите "декоративни" облачета, които се отразяваха в спокойната вода на езерото. Съжалявам само, че не разполагахме с повече часове, а защо не и дни, за да поседнем на някоя пейка на тази приказна алея и да съзерцаваме Беладжо.

Наред с дърветата и цветята, да не забравяме и декоративните чушки :)
Живописна уличка с десетки стъпала, водещи към по-горното ниво на града

По бреговете на езерото край малките романтични градчета има и прекрасни вили, някои от които са известни за региона туристически обекти. Туристическите фирми предлагат маршрути, в които са включени различни вили, а ако пътувате самостоятелно вероятно си заслужава да отделите повече време и да посетите няколко. Ние имахме възможност да разгледаме единствено градините на вила Мелци, която се намира край Беладжо.

Вила Мелци е построена от архитекта Джокондо Албертоли 1808-1810 г. за лятна резиденция на Франциско Мелци Д`Ерил - вицепрезидент на италианската република по времето на Наполеон. Сградата е в неокласически стил, много семпла и изчистена. Тъй като е частна собственост, в нея не се влиза, но туристите могат да се насладят на просторните й градини.

Във вила Мелци специалните посетители могат да пристигнат и по вода
Бамбукова горичка в градините на вила Мелци
Над някои езерца минаваха малки мостчета

В градините на вила Мелци любителите на ботаниката могат да видят вековни дървета и екзотични за този регион видове. По пътя има също езерца с водни лилии, изящна беседка в мавритански стил, а до нея - ослепителнобяла статуя на Данте и Беатриче. В парка има оранжерия, която някога се е използвала за прибиране на по-чувствителните растения през зимата, а днес е малък музей, в който могат да се видят предмети от времето на Наполеон и негов бюст. Ако влезете през входа откъм Беладжо, в края на разходката си ще видите семейния параклис.

Беседката в мавритански стил, от която се открива прекрасна гледка към езерото
Данте и Беатриче

В късния следобед през този ден се отправихме към Комо - най-големият град на езерото, който дава и популярното му название и се намира в края на един от трите ръкава. Той е важен административен и туристически център в региона. Основна забележителност на града е катедралата "Санта Мария Маджоре", която се намира на централния площад. Строежът и е започнат още през 1396 г. на мястото на антична римска базилика и продължава четири века. Вероятно на това се дължи смесицата от различни стилове във фасадата, като преобладава късната готика. Катедралата е изградена от трицветен мрамор и е много красиво украсена отвън. В строежа й са участвали известни за времето си художници, а във вътрешността й се съхраняват ценни картини и гоблени. Тъй като обичам да снимам архитектурни детайли, можете да разгледате украсата на храма на снимките ми по-нататък.

Площадът на Комо пред катедралата
Дворецът Бролето, който се намира между катедралата и часовниковата кула
Пешеходната централна улица на Комо

Катедралата на Комо е плътно долепена до двореца Бролето, а той - до часовниковата кула, така че трите сгради образуват интересна композиция. Дворецът със своите три изящни прозореца, малко балконче и редица от колони напомня типичните венициански сгради. Построен е още преди църквата - около 1215 г. - и някога се използвал за административни цели и като съдебна палата. С течение на времето размерите на сградата са се смалили, за да отстъпят място за строежа на катедралата и днес мястото се използва за артистични мероприятия и изложби.

За финал ви оставям да разгледате още няколко снимки от отиващия си летен ден в градчето Комо и ви пожелавам някой ден да го посетите лично и да имате време да се насладите на красотата му.


Няма коментари:

Публикуване на коментар